-
-

Tags

18.05.2019Onderhoudsgeld naar het buitenland

Scheiden

De algemene regel is, dat alles wat betaald wordt aan alimentatie voor 80 procent fiscaal aftrekbaar is. Ongeacht of het nu alimentatie voor kinderen is of alimentatie tussen partners.

Ontvangen alimentatie is echter wel belastbaar. In de praktijk zullen de kinderen bijna nooit belastingen moeten betalen. Omdat er een groot deel van onderhoudsgelden vrijgesteld is zal het ontvangen bedrag bijna nooit boven het belastbaar minimum uitkomen. Bij twijfels hierover kan je altijd een bemiddelaar raadplegen.

Als je kinderen of ex in het buitenland wonen zal de betaalde alimentatie nog steeds aftrekbaar blijven, hier zit geen verschil op. Voor de ontvangen alimentatie is het afhankelijk van het land waarin ze wonen. In principe gelden de belastingsregels voor dat land.

Er zit wel een addertje onder het gras als het land van bestemming geen dubbelbelastingsverdrag heeft met België. Als er geen dubbelbelastingsverdrag is dan moet er voor de betaalde alimentatie een fiche 281-30 ingevuld worden en moet er op de alimentatie 26,5 procent bedrijfsvoorheffing worden ingehouden.

Ouders of kinderen die hun vaste woonplaats in het buitenland hebben moeten geen belastingaangifte doen in België. Zelfs niet indien de scheiding nog niet voltrokken is. De wetgeving inzake de belastingaangifte voor niet-inwoner is hier immers niet van toepassing.

Wilfried Mestdagh. erkend familiaal bemiddelaar en psychologisch consulent.