-
-

Tags

18.05.2019Aftrekbare kindkosten

Ouderschap, Scheiden

In principe zijn alle kindkosten die je doet voor de kinderen die niet fiscaal ten laste zijn bij jou aftrekbaar. Maar er zijn inderdaad uitzonderingen.

Om te beginnen zijn er de verblijfsgebonden kosten. Als je alimentatie betaald voor de verblijfsgebonden kosten bij de andere ouder, dan is dat fiscaal aftrekbaar. De verblijfsgebonden kosten die je echter zelf hebt als de kinderen bij jouw zijn, die zijn niet aftrekbaar. Ook als je je kind wil verwennen met dingen zoals bioscoop, festivals, pretpark - die kosten zijn niet aftrekbaar. Dat zijn omgangskosten, gewone privékosten dus, en omgangskosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dat is nog bevestigd in 2016 door het Hof van cassatie.

Alles is afhankelijk wat en hoe alles omschreven staat in de EOT of in het vonnis. Als je zelf kosten doet die in de bijzondere kosten omschreven staan, dan zijn die in principe wel aftrekbaar. Ik denk hier bijvoorbeeld aan medicatie voor de kinderen die je zelf betaald. Je moet het uiteraard kunnen aantonen.

Wat ook aftrekbaar is, zijn kosten voor de kinderen die in de levensstandaard van de ouders passen. Het kind laten leven in de vroegere levensstandaard zijn immers geen luxe uitgaven. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een lidmaatschap van een golfclub, wintervakanties, een auto of moto. Dit is onlangs nog bevestigd door het Hof van beroep te Brussel: levensbehoeften is niet hetzelfde als levensonderhoud. Het moet wel duidelijk omschreven staan in de regelingsovereenkomst.

Wat niet aftrekbaar is, dat zijn spaargelden voor de kinderen. Zelfs niet als er bijvoorbeeld een spaarplan is voorzien met de reserves die op een kindrekening worden gemaakt, en zelfs niet als dit in de regelingsovereenkomst opgenomen is. Uiteraard moet duidelijk opgenomen worden welk deel van de betaalde alimentatie opgenomen wordt als spaargeld. Zakgeld voor kinderen is daarentegen wel aftrekbaar.

Laat het duidelijk zijn dat een ouderschapsovereenkomst niet zomaar iets is dat je zelf kan maken. Een bemiddelaar is op de hoogte van de wetgeving en zal alles netjes opnemen van je bekommernissen en je verwittigen als er iets niet fiscaal aftrekbaar is.

Wilfried Mestdagh, erkend familiaal bemiddelaar, psychologisch consulent.