Informatie

-
-

Tags

14.02.2018Waarom kiezen voor bemiddeling om je scheiding te regelen?

Familiaal

 Nog al te vaak komen scheidende partners terecht in een ‘vechtscheiding’… Omdat ze niet met (meer) met elkaar kunnen praten, omdat de emoties erg hoog oplopen, of omdat men simpelweg geen andere manier zag.Waarom kiezen voor een scheidingsbemiddelaar?

 

14.02.2018Omgaan met emoties tijdens de bemiddeling: de Titanic en de opdoemende ijsberg

Bemiddeling Algemeen

Als men een geschil zou vergelijken met de Titanic, zijn de emoties het onderliggend gedeelte van de opdoemende ijsberg.

14.02.2018Relatiebemiddeling of relatietherapie

Familiaal

Wat doe je als je relatie niet meer op wieltjes loopt? Ga je naar een relatiebemiddelaar of ga je naar een relatietherapeut? Wat is het verschil? Dit artikel probeert dit te verduidelijken.

 

06.02.2018Co-ouderschap en alimentatie

Familiaal

Moet er alimentatie betaald worden bij co-ouderschap? De meeste mensen denken van niet. Dit artikel probeert de misverstanden hierover toe te lichten.

05.02.2018Wat kost een scheiding bij een erkende bemiddelaar

Familiaal

Niemand kan een exacte prijs geven van een scheiding, tenzij jullie op voorhand al precies weten wat je wil, en ook overal aan gedacht hebt. In dit artikel probeer ik toe te lichten waar je aan moet denken en wat je over het algemeen kan verwachten.

22.01.2018Dissociatie, wat als artsen of andere zorgverstrekkers hun samenwerking niet willen verder zetten ?

Medisch en Zorg

Samenwerken in een associatieverband met een beroepsgelijke collega biedt vele voordelen. Zowel op professioneel, financieel als familiaal vlak. Maar bij ernstige conflicten tijdens de samenwerking kan het wel eens mislopen !

17.01.2018Wijzigingen in de huwelijksstelsels vanaf september 2018

Familiaal

In september 2018 komen er enkele wijzigingen in de standaard huwelijksstelsels. Er komt ook een nieuw huwelijksstelsel bij.

15.01.2018Scheiden: online of met een scheidingsconsulent?

Familiaal

Online scheiden, snel, goedkoop, discreet – deze sites schieten als paddenstoelen uit de grond. De huidige trend is van alles online te doen en dat zal wel zo blijven. Iets online doen is tenslotte heel laagdrempelig. Maar kan je een scheiding overlaten aan een computerprogramma?

11.01.2018Onroerende goederen bij een echtscheiding

Familiaal

Moet er steeds een notariële akte opgemakt worden bij een scheiding als er een onroerend goed is ? Niet altijd. Ik probeer dit wat te verduidelijken in dit artikel.

10.01.2018Brandverzekering bij een woning in onverdeeldheid

Familiaal

Na een scheiding beslissen veel koppels van de gezinswoning (tijdelijk) in onverdeeldheid te houden. Het is belangrijk dat de brandverzekering het goed volledig blijft dekken. Dit is echter niet zonder meer het geval. Als een brandverzekering afgesloten wordt door een van de mede-eigenaars is het mogelijk dat het goed slechts voor de helft gedekt is.

 

09.01.2018Een conflict met een collega-arts binnen de huisartsenpraktijk, laat het niet escaleren !!

Medisch en Zorg

Samenwerken biedt vele voordelen, toch zeker binnen de gezondheidszorg. Maar door de hoge werkdruk kan dit leiden tot situaties waar onvoldoende aandacht wordt gegeven aan onderliggende behoeften en belangen. En dan kan het soms mislopen.

 

28.12.2017NIET DE RECHTER, MAAR DE BEMIDDELAAR MOET EERSTE HULP BIJ CONFLICT WORDEN.

Bemiddeling Algemeen
Praten is beter dan naar de rechter te stappen
Bij conflicten,en zeker bij echtscheidingen, grijpen we vaker naar een bemiddelaar,.Minister van Justitie Koen Geens juicht dit toe en werkt aan een wet die bemiddeling een boost moet geven.

07.11.2017Communiceren over de kinderen

Familiaal

Communicatie via een app?

In de media was er nogal wat te doen over kiT app die het leven na een scheiding zou regelen. Deze gratis app zou een oplossing zijn voor stroef lopende communicatie over kinderen tussen ex-partners.

 

02.10.2017GROEPSVERZEKERING – inlichtingen – echtscheiding – recht op prestaties

Familiaal

De groepsverzekering wordt nogal eens "vergeten" als het op verdelen aankomt in het kader van een scheiding. Enig inzicht over de aard van de verzekering en de middelen om aanspraken erop te laten gelden, zijn dan ook nuttig om weten.

02.10.2017De figuur van de ondernemingsbemiddelaar binnen de nieuwe insolventiewetgeving.

Commercieel

De insolventiewetgeving maakt van 1 mei 2018 af deel uit van het Wetboek Economisch recht. De wetgever heeft bewust gekozen om veel meer de kaart te trekken van de preventie. Een onderneming in moeilijkheden kan aan de rechtbank vragen dat een ondernemingsbemiddelaar wordt aangesteld.

19.09.2017Ouderverstoting (of Parental Alienation Syndrome (PAS) ) of toch niet?

Familiaal

Ouderverstoting of oudervervreemding : het kind wordt bewust beïnvloed en opgezet door de ene ouder tegen de andere ouder, waardoor een totaalweigering van het kind ontstaat om nog bij één van de ouders te verblijven.

19.09.2017Gelukkig uit elkaar,... bestaat dat?

Familiaal

Kan er, ondanks de pijn en het lijden die een scheiding met zich meebrengt ook een groeikans zijn, een start van spirituele ontwikkeling? Bestaat het : “gelukkig uit elkaar?”

15.09.2017Hoe praat je met je kinderen over je scheiding – tips voor het brengen van het nieuws over de scheiding

Familiaal

In dit artikel worden enkele algemene tips beschreven die u als ouder kunnen ondersteunen om het scheidingsverhaal vorm te geven.

06.09.2017Help ! Kan ik mijn kleinkind nog zien ?

Familiaal

Een kleinkind is vaak de oogappel van de grootouders. Het is voor hen ondenkbaar om hun kleinkinderen nooit meer te zien. Toch zijn er situaties waarin dat zich voordoet. Voorbeelden daarvan zijn overlijden van eigen zoon/dochter, echtscheiding, familiaal ruzie

04.09.2017Wat is fiscaal co-ouderschap?

Familiaal

Bij fiscaal co-ouderschap wordt de belastingvrije som verdeeld tussen beide ouders. Iedere ouder kan ook alle kinderoppaskosten aftrekken van zijn belastbaar inkomen.

16.08.2017Welke vorm van verblijfsregeling kan men vastleggen?

Familiaal

Een regeling over het verblijf van de kinderen is naast een regeling omtrent het gezag en een regeling omtrent de kosten van de kinderen één van de aspecten van de ouderschapsovereenkomst die geregeld dient te worden in geval van (echt)scheiding.

01.08.2017Pro Deo bemiddeling

Bemiddeling Algemeen

Gratis bemiddelen, kan dat? Kan ik rechtsbijstand krijgen bij bemiddeling? Is dat hetzelfde als pro Deo?

19.07.2017Wat met de woning bij echtscheiding?

Familiaal

Wat gebeurt er met de gezinswoning wanneer het tot een echtscheiding komt? Een onvermijdelijke vraag voor elke partner met echtelijke moeilijkheden.

 

07.07.2017Is een woning die wij samen bouwden op de grond van mijn partner wel echt van ons beiden?

Familiaal

Het is een vaak voorkomende situatie in de praktijk. Een partner (al dan niet gehuwd) is eigenaar van een perceel grond en beide partners financieren de bouw van een woning op deze grond (met spaargelden, een krediet van de bank, e.d.m.).

06.07.2017Het nieuwe erfrecht op komst

Familiaal

De regeling van een erfenis zal er in de toekomst vermoedelijk anders gaan uitzien.De wetgever plant namelijk een grondige hervorming van het erfrecht, waarbij de krachtlijnen wel een verregaande impact kunnen hebben.

03.07.2017Transparantie helpt familieruzie voorkomen

Familiaal

Gekibbel in een familie onder toekomstige erfgenamen ontstaat wanneer het beheer over de bezittingen van de toekomstige erflater(s) informeel in handen gelaten wordt van één van de kinderen.

11.06.2017Een C-Attest. Wat nu?

Onderwijs en Jeugdzorg

Eén van de grootste zorgen voor ouders is dat ze vaak niet goed weten wat ze kunnen doen wanneer hun kind een studiejaar over zal moeten doen.

07.06.2017Leidraad voor waardebepaling van onroerend goed.

Vennootschappen

Waardebepaling van vastgoed aan de hand van mogelijke min- en meerwaarde ten opzichte van de venale waarde.

01.06.2017Tips voor kinderen en ouders bij echtscheidingen

Familiaal

Mama, papa, twee kindjes (een jongen en een meisje), huisje, tuintje, hondje. Vakantiebrochures en tv-spots doen ons graag geloven dat dit het modelgezin is. 

01.06.2017Meerwerken en vertraging bij bouwprojecten

Bouw en Vastgoed

Het niet-respecteren van uitvoeringstermijnen en de kosten voor meerwerken zijn dé oorzaken van conflicten tussen aannemer en bouwheer. 

01.06.2017Een aannemer tot gesprek brengen

Bouw en Vastgoed

Een voor de hand liggende voorwaarde om tot een geslaagde bemiddeling te komen, is dat de betrokkenen erkenen dàt er een probleem is. Dit is niet steeds het geval. in onderstaand (bewerkt) voorbeeld vermijdt de hoofdbetrokkene in het probleem te stappen. 

01.06.2017Problemen met je advocaat ? Bemiddeling kan helpen: WIN-WIN situatie.

Consumentenzaken

Welke stappen kun je ondernemen als je problemen hebt met je advocaat, bijvoorbeeld over de door je advocaat aangerekende erelonen en kosten , over de manier van samenwerking met je advocaat, ... ?

26.04.2017Fiscale gevolgen van echtscheiding

Familiaal

Een scheiding heeft een bepaalde impact op de inkomstenbelasting van (ex)koppels met kinderen. 

23.04.2017Burenhinder

Burengeschillen

Het probleem is gekend en herkenbaar. De ene buur wil zijn mooie grote boom niet inkorten. De andere buur is van oordeel dat de hinder te groot is en vordert de kapping van de boom. Bron van jarenlange burenruzie…

17.04.2017Verdeeltaks bij toebedeling van de woning

Familiaal

Wanneer een koppel uit elkaar gaat, rijst de vraag wat er met de gemeenschappelijke woning gaat gebeuren.

30.03.2017Fiscaal co-ouderschap nu ook mogelijk voor meerderjarige kinderen. Of toch niet helemaal?

Familiaal

De toepassing van het fiscaal co-ouderschap laat toe dat de verhoging van de belastingvrije som gelijk tussen de beide ouders wordt verdeeld. 

23.03.2017Ontbinding bij huurachterstal (woninghuur)

Wonen

Welke stappen moet men als verhuurder ondernemen wanneer de huurachterstal dreigt op te lopen?

23.03.2017Vereffening-verdeling van schulden bij echtscheiding

Familiaal

Hoe worden de schulden bij een echtscheiding verdeeld tussen de echtgenoten?

23.03.2017Hoe bepalen we de waarde van onze woning?

Familiaal

Een eerlijke prijs van jullie woning of vastgoed bepalen leidt vaak tot hopeloze discussies. Hoe begin je eraan, wie spreek ik aan? 

20.03.2017Co-ouderschap van huisdieren werkt niet...

Familiaal

Opmerkelijk: niet alleen kinderen, maar ook honden en katten zijn vaak de dupe van de (v)echtscheiding van hun baasjes. 

05.03.2017Co-ouderschap is niet altijd de beste oplossing na een scheiding

Familiaal

De regeling waarbij kinderen evenveel tijd doorbrengen met beide ouders is vaak voor die ouders een voordelige keuze, maar heeft een zware impact op het sociale leven van de kinderen.

05.03.2017Geen woorden maar een dading

Bemiddeling Algemeen

Partijen wensen hun akkoord op papier te zetten. Hoe gaan ze hier best te werk?

05.03.2017Als mijn kind zowel alimentatie krijgt maar ook een studentenjob heeft, kan het nog ten laste blijven ?

Familiaal

Werken als jobstudent kan gevolgen hebben voor de belastingen van de ouders en in het bijzonder voor de ouder die de onderhoudsuitkeringen ontvangt voor het “kind”.

05.03.2017Kiezen voor lokale bemiddeling als alternatieve maatregel bij een GAS-boete

Overheid

Wie een administratieve geldboete krijgt voor een overtreding op het politiereglement, kan kiezen voor lokale bemiddeling in plaats van de boete te betalen. Bij minderjarige overtreders is het lokaal bestuur zelfs verplicht om eerst een bemiddelingsprocedure voor te stellen. 

17.02.2017Waarom verstaat je ex-partner geen reden? Waarom valt er niet ernstig te praten of te overleggen met je ex?

Familiaal

Scheidingsperikelen brengen, zoals trouwens elk conflict, gevoelsmatige reacties, emoties teweeg.

11.02.2017Buitengewone onkosten – een bron van conflicten?

Familiaal

De vergoeding van de buitengewone onkosten na een echtscheiding/relatiebreuk geeft vaak aanleiding tot nodeloze en oeverloze discussies.

03.02.2017Conflicten in een familiebedrijf : het komt in de beste families voor

Familiaal

We kunnen er niet omheen : in veel familiale ondernemingen steken conflicten vroeg of laat de kop op.

05.01.2017Hervorming erfrecht. Meer zekerheid. Meer vrijheid.

Familiaal

Recentelijk werd door minister Koen Geens een grondige hervorming van het erfrecht aangekondigd.

05.01.2017Samen uit, Samen thuis ook na een echtscheiding

Familiaal

Minister van Justitie Koen Geens wil dat trouwlustigen meer stilstaan bij de gevolgen van een echtscheiding.

05.01.2017Toelichting initiatieven m.b.t. bemiddeling

Bemiddeling Algemeen

Toespraak minister Koen GEENS, 20 oktober 2016, Mediationweek

 

07.12.2016Ook de moderne gerechtsdeurwaarder is een bemiddelings-believer

Bemiddeling Algemeen

In een interview in De Juristenkrant wijzen kandidaat-gerechtsdeurwaarders K. Vindevogel en H. De Clerck erop dat bemiddeling als rode draad loopt door hun praktijk.

17.11.2016Het beleid van Minister Geens over bemiddeling gewikt en gewogen, en niet te licht bevonden

Bemiddeling Algemeen

In een recent artikel “Bemiddeling, potpourri & toekomstmuziek” hield mevrouw Wendy Hensen de plannen en initiatieven van Minister van Justitie Koen Geens over bemiddeling tegen het daglicht. Mevrouw Hensen is momenteel bezig met het schrijven van een doctoraat over bemiddeling aan de Universiteit Hasselt.

07.11.2016Disputen tussen aandeelhouders: ga voor een bemiddelde oplossing i.p.v. een vechtscheiding

Vennootschappen

Binnen een onderneming kunnen aandeelhouders, bestuurders en andere stakeholders van mening verschillen over belangrijke beleidsopties. Moet er al dan niet een dure machine worden aangekocht? Wordt er al dan niet dividend uitgekeerd? Sluiten we al dan niet een joint venture met een concurrent of blijven we ‘stand alone’?

 

02.11.2016Oprecht 'sorry' zeggen, hoe doe je dat?

Werk

In een professionele context vinden veel mensen het moeilijk om hun excuses aan te bieden, of gewoon ‘sorry’ te zeggen. Enn voila, hier ligt een potentieel conflict op de loer. En dat is echt niet nodig want ‘sorry zeggen’ of ‘sorry kúnnen zeggen’ heeft juist een aantal grote voordelen. In bijgaand artikel laat ik je zien hoe je kunt aanpakken.

02.11.2016De do's en don'ts tijdens een conflict

Bemiddeling Algemeen

Iedereen krijgt wel eens met een conflict te maken. Op het werk, thuis, in het bestuur waar je als vrijwilliger zitting in hebt… Conflicten zijn van iedereen en van alle tijden. Maar hoe neem en houd je de regie bij het oplossen van een conflict? In dit artikel zet ik een aantal do’s en don’ts op een rij:

 

18.10.2016Huwlijksstelsels : Het stelsel van de Algehele Gemeenschap

Familiaal

In dit huwelijksvermogensstelsel is alles gemeenschappelijk

18.10.2016Huwlijksstelsels : : Het stelsel van Scheiding van Goederen

Familiaal

In tegenstelling tot het Wettelijk Stelsel dat drie vermogens telt, kent het stelsel van Scheiding van Goederen slechts twee vermogens.

18.10.2016Huwlijksstelsels : Het Wettelijk Stelsel

Familiaal

Wanneer niet gekozen werd voor een specifiek huwelijksvermogensstelsel, geldt het Wettelijk Stelsel

18.10.2016Huwelijksvermogensstelsels - Huwlijksstelsels

Familiaal

Vele mensen huwen zonder daarom stil te staan bij het feit of ze een aantal afspraken rond hun huwelijk formeel willen laten vastleggen in een huwelijkscontract.

18.10.2016Bemiddeling krijgt een volwaardige plaats binnen justitie

Bemiddeling Algemeen

Minister van Justitie, Koen Geens, stelt in zijn justitieplan dat er meer moet ingezet worden op bemiddeling

13.10.2016Scheiding : Scheiding van tafel en bed

Familiaal

Een scheiding van tafel en bed is quasi hetzelfde als een echtscheiding, behalve dat het huwelijk niet beëindigd wordt.

13.10.2016Scheiding : Feitelijke Scheiding

Familiaal

Je voelt dat de dingen niet meer gaan, maar je bent er nog niet helemaal uit of scheiden de juiste weg is. Of je hebt beslist te gaan scheiden maar wil tijdens de procedure niet meer verder samenwonen. Wat zijn daarvan de regels en de gevolgen.

13.10.2016Langere belastingskorting voor co-ouders

Familiaal

Met een wetsvoorstel van Open Vld wordt een zware discriminatie voor co-ouders weggenomen.

13.10.2016Hogere Miserietaks voor Feitelijk Samenwonenden

Familiaal

Feitelijk samenwonenden worden gediscrimineerd bij het uit elkaar gaan.

11.10.2016Scheiden

Familiaal

Beslissen om uiteen te gaan is een heel moeilijke stap. Wat kan je verwachten.

06.10.2016Groepsverzekering bij scheiding

Familiaal

Groepsverzekeringen worden steeds een belangrijker vermogensbestanddeel.  

Bij scheiding is het heel belangrijk te weten hoe hier mee om te gaan.

21.09.2016Elke dag 7 klachten over onbetaalde alimentatie.

Familiaal

Elke dag komen bij de parketten in ons land zeven klachten binnen over ouders die na een scheiding niet of te weinig bijdragen voor de opvoeding van hun kinderen. 'Dat wijst op een mentaliteit die scheef zit’, vindt N-VA-kamerlid Goedele Uyttersprot.